Techtomat Kft
Techtomat Kft

Energetikai mérés

ENERGETIKAI MÉRÉS ÉS TANÁCSADÁS


A sűrített levegő az elektromos energia mellett egy modern ipari és kisipari üzem legfontosabb energiahordozója, és egyben az egyik legköltségesebb eleme is. Egy kompresszorban atmoszférikus levegőt sűrítünk mechanikus energia hozzáadásával magasabb nyomáspotenciálra. A folyamat során a felvett energia nagy része hőenergiává alakul.

Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kompresszorok működési állapotával, levegő rendszer veszteségeivel, illetve hulladékhő hasznosítás lehetőségeivel kapcsolatban.

Cégünk az Atlas Copco cég mérőrendszerét, az iiTRAK mérőrendszert használja kompresszorok működési adatainak mérésére. Az mérés alapelve:

· Minden kompresszorra telepítünk egy iiTRAK adatgyűjtő egységet

· Az iiTRAK adatgyűjtő egy teljes héten keresztül rögzíti a kompresszorok működési állapotát

· A kapott adatok alapján egy kiértékelő szoftver segítségével, a többéves tapasztalatunk alapján elemezzük a mért adatokat, és feltárjuk a megtakarítási lehetőségeket.

· A kiértékelő szoftverrel modellezhetjük kompresszorok beállításának módosításában rejlő lehetőségeket, módot ad arra, hogy a jellemző felhasználáshoz milyen gép beüzemelése szükséges. Milyen megtérülést eredményez a hagyományos üres- és terhelésváltásos valamint a fordulatszám szabályozott gép.

· szükséges gépnagyság meghatározásaA mérés kiegészíthető nyomásméréssel:

· nyomásesés a rendszer különböző pontjain

· milyen nyomásszintre van szükség, mekkora energia megtakarítást jelent az alacsonyabb nyomásszint


Amennyiben a szivárgás mértéke ezt indokolja, javasoljuk a szivárgási helyek feltárását ultrahangos készülékkel. Mérés során végignézzük a léghálózatot, gépek- munkahengerek csatlakozásait és jegyzőkönyvet készítünk a feltárt szivárgásokról.


Megvizsgáljuk a hulladékhő-hasznosítás lehetőségeit Alapvetően minden kompresszor rendszer hulladékhőjét gazdaságosan lehet használni, de egy olaj befecskendezéses csavarkompresszornál különösen egyszerű.

Egy kompresszor sűrítési hője mennyiségileg megközelítőleg megfelel a motor teljesítményfelvételének. Ezt a hőt kell elvezetni. Ezért szükséges az intenzív hűtés. Csak az olajhűtőn a felvett energia kb. 72 %-át lehet és kell hőként elvezetni.

Ezt a levegőben vagy hőcserélő beépítése révén hűtővízben tárolt energiát ésszerűn lehet hasznosítani vagy ésszerűtlenül lehet elpocsékolni. Ennél a pontnál kezdődik a hulladékhasznosítás!
Energetikai mérés